Εξετάσεις στην εγκυμοσύνηΤα σημάδια, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στο γιατρό


Τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γίνονται, συνήθως, αντιληπτά από το γιατρό, ο οποίος έχει αναλάβει τη συστηματική παρακολούθησή σας.

 

Ωστόσο, κάποιο από αυτά μπορεί να εμφανιστεί στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις επισκέψεις σας στο γυναικολόγο. Αλλωστε, αν μια επιπλοκή προκύψει ξαφνικά, θα έχετε ορισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε. Δεν αποκλείεται να μην κρύβουν κάποιο κίνδυνο και να σας αναστατώσουν άδικα. Είναι, όμως, πιθανό, αν δεν τα αγνοήσετε, να σας βοηθήσουν να προλάβετε μια δυσάρεστη κατάσταση.

 

Τα σημάδια, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στο γιατρό, είναι τα εξής: 

  • Αιμορραγία από τον κόλπο -έστω και μικρή- και πονάκια στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Όταν βλέπετε αίμα και έχετε πονάκια, να ενημερώνετε οπωσδήποτε το γυναικολόγο σας.
  • Στην αρχή της εγκυμοσύνης ενδέχεται να σας προειδοποιούν για μια εξωμήτριο κύηση ή για μια επαπειλούμενη αποβολή, την οποία μπορείτε, με την κατάλληλη αγωγή, να αποφύγετε.
  • Στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να σας κρούουν τον κώδωνα για το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού ή να σημαίνουν ότι ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα, φράζοντας τον τράχηλο (πρόδρομος πλακούντας).
  • Υπερβολικό ή ξαφνικό βάρος, οιδήματα, πονοκέφαλος. Μπορεί να είναι συμπτώματα τοξιναιμίας.
  • Εύκολη κόπωση, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ανορεξία, αϋπνία. Είναι πιθανόν να έχετε αναιμία.
  • Πυρετός, με ή χωρίς άλλο σύμπτωμα. Αποτελεί ίσως σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης.
  • Συχνουρία με τσούξιμο, πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και πιθανός πυρετός. Πρόκειται, μάλλον, για μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.
  • Μείωση των κινήσεων του εμβρύου. Μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί.

Πότε θα ξεκινήσετε για το μαιευτήριο


Τα προειδοποιητικά μηνύματα που θα σας οδηγήσουν στο μαιευτήριο είναι οι πόνοι ή η ρήξη του αμνιακού σάκου ή ο συνδυασμός και των δύο.

 

Από το σπίτι θα φύγετε, όταν οι πόνοι αποκτήσουν συχνότητα, ένταση και διάρκεια.

Μπορεί να πονάτε ανά πεντάλεπτο, ανά τρίλεπτο και το διάστημα αυτό να σας φαίνεται αιώνας, αλλά στην πραγματικότητα η διάρκεια του πόνου να είναι μικρή.

Εσείς μπορεί να νομίζετε ότι ο πόνος είναι ατέλειωτος, γιατί κρατάτε τον απόηχό του στη μέση σας. Αν, μάλιστα, τύχει να είστε μόνη στο σπίτι, έχετε την εντύπωση ότι είναι ακόμα μεγαλύτερος και εκτός από την κοιλιά ίσως πονά και το κεφάλι σας.

Στο μαιευτήριο θα πάτε ανάλογα με τη συχνότητα ή την ένταση των πόνων. Αν δηλαδή πονάτε πολύ, δεν θα περιμένετε να γίνει ο πόνος πεντάλεπτος ή τρίλεπτος, θα φύγετε. Αν πάλι ο πόνος έρχεται κάθε πέντε λεπτά, ακόμα και αν η ένταση του δεν είναι μεγάλη, αρχίστε να ετοιμάζεστε. Σημασία έχει να αποκτήσει ο πόνος σας συνέχεια. Να έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την έντασή του. Όταν, δηλαδή, οι συσπάσεις της μήτρας γίνουν ρυθμικές, σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η διεργασία του τοκετού. Βέβαια, αν πονάτε πολύ -σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια- και δεν μπορείτε να αντέξετε, πάλι θα πρέπει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.

Οπωσδήποτε, ο χρόνος της αναχώρησης θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως από την απόσταση έως την κλινική, την ώρα και την κυκλοφορία στους δρόμους ή τη δυνατότητα να εντοπίσετε εύκολα το σύντροφο σας.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην έχετε πόνους, αλλά να "σπάσουν τα νερά". Αυτό σημαίνει ότι έχει σπάσει ο αμνιακός σάκος και φεύγει όση ποσότητα υγρού υπάρχει ανάμεσα στον τράχηλο της μήτρας και το κεφάλι του παιδιού. Αν το κεφάλι είναι πολύ ψηλά, θα τρέξει πολύ, αν είναι χαμηλά θα διαφύγει λίγο. Βάζοντας μια σερβιέτα και βλέποντας ότι έχει μουσκέψει, θα καταλάβετε ότι πράγματι έχουν σπάσει τα νερά. Αν είναι καθαρά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Αν έχουν χρώμα ροζ, σημαίνει πως έχει σπάσει κάποιο μικρό αγγείο στον τράχηλο, αλλά και πάλι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν είναι γκριζοπράσινα, θα πρέπει ίσως να βιαστείτε περισσότερο.

Δεν αποκλείεται να έχετε και αίμα. Όταν είναι λίγο, είναι φυσιολογικό και λέγεται show. Πρόκειται για τη βλέννα με αίμα, η οποία συνοδεύει τη διαστολή του τραχήλου και την αποκόλληση των υμένων. Το αίμα, ακόμα και αν είναι λίγο, μπορεί να σας φανεί πολύ μέσα στα νερά.

Αν δείτε πολύ αίμα, έχετε έντονο πόνο και η κοιλιά σας δεν χαλαρώνει, αλλά είναι συνέχεια σκληρή (το φυσιολογικό στη διάρκεια των συστολών είναι να σκληραίνει και να χαλαρώνει), τότε πάλι πρέπει να βιαστείτε, αλλά όχι να πανικοβληθείτε. Όλα αυτά τα συμπτώματα -πόνοι, σπασμένα νερά, αίμα- πρέπει να σας στείλουν αμέσως στο μαιευτήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα προλάβετε να κάνετε και ένα γρήγορο ντους.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην τα χάσετε.

Ο πανικός καταργεί τον αυτοέλεγχο και προκαλεί διαρροές στην πολύτιμη ενέργειά σας.

Δεν χρειάζεται να τηλεφωνήσετε ούτε στη μαία ούτε στο γιατρό, τον οποίο, αν χρειαστεί, θα τον ειδοποιήσουν από το μαιευτήριο.

Εσείς θα πάτε κατευθείαν για διάγνώση στην κλινική, χωρίς να σπαταλήσετε δυνάμεις, για να τους εντοπίσετε.

Εκεί θα ακούσουν το μωρό και θα σας εξετάσουν.

 


Το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο


Δύο με τρία καλοκαιρινά νυχτικά -στο μαιευτήριο κάνει συνήθως πολλή ζέστη- με μεγάλο άνοιγμα, σχεδόν έως τον αφαλό ή, αν προτιμάτε, πιτζάμες, που είναι πιο εύχρηστες, γιατί συγκρατούν τη σερβιέτα και σας επιτρέπουν να κάθεστε όπως θέλετε. Αλλωστε, όταν τις φοράτε, δεν είναι απαραίτητο να βάζετε και ρόμπα.

 

Μακό φανέλες ή Τ-shirt για να συνοδεύουν τις πιτζάμες. Φροντίστε να έχουν πολύ έντονα χρώματα, που θα κολακεύουν το πρόσωπό σας και θα διεγείρουν την όραση του μικρού σας. Τα πολύχρωμα αυτά μπλουζάκια θα τα φοράτε και όταν επιστρέψετε στο σπίτι, γιατί θα σας ομορφαίνουν παρά το ξενύχτι, που σας περιμένει, και θα κάνουν τους κύκλους κάτω από τα μάτια αόρατους.

 

Μια ρόμπα για να υποδέχεστε τους συγγενείς και φίλους, οι οποίοι θα σπεύσουν να σας συγχαρούν, αλλά και για να κυκλοφορείτε στο μαιευτήριο.

Δύο στηθόδεσμους. Το μικρό σας θα προτιμά να έχει όλο το στήθος σας στη διάθεση του, ώστε να δέχεται περισσότερα ερεθίσματα και να ακουμπά ευχάριστα επάνω του.

Ένα ζευγάρι παντόφλες, αλλά και ένα ζευγάρι τσόκαρα ή σαγιονάρες για το μπάνιο.

 

Τα προσωπικά σας είδη -καλλυντικά, καθρεφτάκι, άρωμα, χτένες, σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαπούνια, κρέμες, οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, χαρτομάντιλα, βαμβάκι, πιστολάκι, για να στεγνώνετε τα μαλλιά σας και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο. Είναι πολύ σημαντικό -πρώτα από όλα για τον εαυτό σας και μετά για το σύντροφο σας και τους άλλους- να αρχίσετε αμέσως μετά τον τοκετό να περιποιείστε τον εαυτό σας. Η διάθεσή σας θα αλλάξει και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Ο τοκετός, άλλωστε, είναι μια φυσική κατάσταση.

 

Μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής με την αγαπημένη σας μουσική, που θα μπορείτε να ακούτε ακόμα και στη διάρκεια του τοκετού.

Ένα μπουκαλάκι λάδι, γιατί μπορεί να το χρειαστείτε για μασάζ στο στήθος σας.

 

Ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι, για να σημειώνετε τις ερωτήσεις ή τις παρατηρήσεις, που θέλετε να κάνετε στη μαία, στο γιατρό ή στο προσωπικό του μαιευτηρίου.

 

Ένα ημερολόγιο, για να καταγράφετε τις ανεπανάληπτες εμπειρίες, που θα ζήσετε.

Μια τηλεκάρτα ή το κινητό σας.

 

Ένα ευχάριστο βιβλίο ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για να σας κρατά συντροφιά στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σας

 

Βιβλιάριο, ταυτότητα, όπως και τη ληξιαρχική πράξη γάμου, αν δεν έχει γίνει αλλαγή της ταυτότητάς σας